World

Military

Encyclopedia

Take part in the creation of encyclopedia WorldMilitary.

Become a co-author and You can:

  • add information
  • edit sections
  • publish articles
  • participate in contests
  • receive news
  • disable ads

Sing in to WorldMilitary

Forgot password?

Registration of the new user

A password will be e-mailed to you

ВІЙСЬКОВА ГЕРАЛЬДИКА: ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ нагрудних кваліфікаційних відзнак льотчиків і штурманів

 

На сьогоднішній день в Білорусі вже існує офіційний геральдичний символ з описом: «варязький щит з облямівкою, заклепками і двома мечами рукоятями вгору». Це основа символіки внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ Республіки Білорусь. Близька за семантикою та емблема Генеральної прокуратури Республіки Білорусь. І це не випадково, мечі правоохоронної символіки традиційно зображуються вістрям вниз, нагадуючи про невідворотність покарання тим, хто «подекуди у нас деколи чесно жити не бажають». А ось їх армійські побратими, навпаки, символізують готовність до збройного захисту держави, вражая будь-якого, хто не з добром до нас прийде.
 
І ніяк це не суперечить нашому миролюбства та оборонному характерові. Чуючи подібне від людей, далеких від символіки, геральдики, але свою думку озвучують, прошу повірити на слово - наше багатовікове геральдичне спадщина в Національному архіві Республіки Білорусь прямо дзвенить мечами та шаблями. Ми народ-воїн! Далеко в архів?
 
Розгляньте ті ж барельєфи на стінах адміністративного будинку № 1 Міністерства оборони. До речі, наші брати-українці вирішили це питання у відповідності зі своєю специфікою. Хижий птах - елемент символіки ВПС України - взята і в якості основи для кваліфікаційних знаків, при цьому у штурмана-снайпера мечі рукоятями вгору, а у всіх інших - козацькі шаблі і шестопер в «бойовому положенні».
 
Вирішені основні завдання: знак «говорить» і говорить він про конкретні структурах сучасної України, нехай і специфічною мовою древніх символів. Так само мовою улюбленого символу - білого орла говорять нагрудні знаки ВПС Війська Польського, і це не дивно, орел сам по собі самодостатній як символ бойового польоту, і в даному випадку меч йому ні до чого.
 
Винаходити «велосипед» (а тим більше літак) в практичній геральдиці, символіці, було недоречно і в нашому випадку. Правила складання геральдичного символу, емблеми прості: знак проектується за допомогою елементів-символів, орнаментів, кольорів і мови, безпосередньо вказують на приналежність до молодого суверенній державі - Республіці Білорусь. Чи не до сусіднього, не до тієї, якого вже немає, а до рідної Білорусі з її власними символами. Тому в основу знаків були закладені однакові крила, елемент офіційної символіки ВПС і військ ППО Білорусі, відповідної впізнаваною ізографа, і емблема Збройних Сил Республіки Білорусь - гранована рубінова зірка в лавровому-дубовому вінку. Інші символи: щити, мечі, бомби, літаки, девізні стрічки, лаврового-дубові гілки «зростаючого характеру» і, зрозуміло, цифри - данина славному минулому і надія на світле майбутнє.
 
У роботі над ескізами, в узгодженнях та консультаціях сформувалася авторська група зацікавлених однодумців, у складі якої активно працювали старший офіцер відділу управління авіації командування ВПС і військ ППО підполковник Євген Матвійович Бондаренко і старший офіцер штабу управління авіації командування ВПС і військ ППО підполковник Ильдус Хамзеевіч Сайсетдінов.
 
Нарешті на столі - еталонне зображення, що минув дві офіційні геральдичні експертизи - військову і експертизу Геральдичної ради при Президентові Республіки Білорусь. Їм, цим золотистим «крильцям», належить ожити в металі. Причому народитися якісно і гідно тих, кому вони призначені, тому, хто народжений літати.
 
Автор і розробник знаків: член Геральдичної ради при Президентові Республіки Білорусь, член Геральдичної ради при міністрі оборони Республіки Білорусь підполковник запасу Віктор Ляхор
 
Джерело: Журнал «Армія» № 6, 2010 листопад-грудень, Мінськ, Республіка Білорусь
Ads by Google: