World

Military

Encyclopedia

Take part in the creation of encyclopedia WorldMilitary.

Become a co-author and You can:

  • add information
  • edit sections
  • publish articles
  • participate in contests
  • receive news
  • disable ads

Sing in to WorldMilitary

Forgot password?

Registration of the new user

A password will be e-mailed to you

Символіка військових комісаріатів Західного оперативного командування

 

Автор:  Михайло Слободянюк (Львів)
 
Перше зацікавлення створенням власних нарукавних емблем органів місцевого військового управління – військових комісаріатів Західного оперативного командування датується 1998 р., коли за наказом Головного управління тилу Збройних Сил України були підготовлені і подані до Києва проекти символіки з’єднань і військових частин Західного ОК.
 
Організаційно-мобілізаційне управління штабу Західного ОК розробило власні ескізи (виконував їх писар управління рядовий І. Заяць) з великою кількістю помилок. Я, як секретар Геральдичної комісії Західного ОК, який власне і займався підготовкою пропозицій для подання в Київ, їх забракував і запропонував рядовому І. Зайцю інше бачення символу військкомату: емблема Західного ОК, покладена на схрещені шаблі, булаву і гусяче перо. Це означало, що військовий комісаріат (орган управління і водночас канцелярська установа) працює в інтересах забезпечення боєздатності військових частин. Цей символ (розташований на нашивці такої самої форми, що і нарукавна емблема Збройних Сил України) був намальований рядовим І. Зайцем і показаний командувачу військ Західного ОК генерал-полковнику П. Шуляку. П. Шуляк, будучи палким прихильником української місцевої геральдики, наказав мені зробити для кожного обласного військового комісаріату окрему емблему з використанням гербів обласних центрів (Луцька, Рівного, Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Тернополя, Хмельницького, Чернівців, Вінниці), що і було зроблено.
 
У такому вигляді пропозиції (серед інших емблем Західного ОК) були подані П. Шуляком особисто Міністру оборони України О. Кузьмуку, але ніяких наслідків це не мало. Першу ж реальну нарукавну емблему було зроблено влітку 1998 р. на фірмі «Юля» не для обласних військових комісаріатів, а для Дрогобицького об’єднаного міського військового комісаріату завдяки ініціативі його начальника полковника В. Шейка. В процесі підготовки, за пропозицією менеджера фірми «Юля» З. Галишинця, була змінена форма щита, що покращило зовнішній вигляд емблеми (мал. 1; автори М. Слободянюк, З. Галишинець).
 
Після того, як емблему побачив Львівський обласний військовий комісар генерал-майор В. Кмін, аналогічний варіант, але вже з гербом міста Львова, зробили 2 листопада 1998 р. і для нього. Наступною 27 жовтня 2000 р. стала емблема Вінницького обласного військового комісаріату. У кінці 2000 р. підготовано проект для Волинського ОВК. Хоча цього разу використано не герб міста Луцька, а герб Волинської області (мал. 2).
 
Всі інші військові комісаріати Західного ОК отримали свої символи протягом 2002-03 рр., причому тут також були використані затверджені до цього часу герби відповідних областей: Рівненської (мал. 3), Закарпатської (мал. 4), Івано-Франківської (мал. 5), Тернопільської (мал. 6), Хмельницької (мал. 7), та Чернівецької (мал. 8).
 
У 2003 р. змінено емблему Львівського ОВК, в якій замість герба міста Львова також з’явився герб Львівської області (мал. 9).
Варто зазначити, що 2000 р. за аналогічним зразком виготовлялась нарукавна емблема Одеського ОВК (з гербом міста Одеси), а також Миколаївського ОВК (з гербом міста Миколаєва, вишивана).
Запропонований варіант нарукавної емблеми для військових комісаріатів отримав підтримку в Воєнно-геральдичній службі Генерального штабу Збройних Сил України і зараз готується наказ про її затвердження для всіх військових комісаріатів Збройних Сил України.
 
Джерело: Знак, 2003 р., ч. 31, с. 11.
 
 

 

Ads by Google: